Έκζεμα

Έκζεμα-δερματολόγος

Το έκζεμα αναφέρεται στην φλεγμονή ή τον ερεθισμό της επιδερμίδας. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά για μια ποικιλία δερματικών παθήσεων που προκαλούν ξηρότητα του δέρματος ή επαναλαμβανόμενα δερματικά εξανθήματα. Τα συμπτώματα του εκζέματος έχουν μεγάλο εύρος και μπορεί να περιλαμβάνουν: ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό, σχηματισμό κρούστας, ρωγμές ή αιμορραγία του δέρματος. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, επηρεάζει το 9-30% των Αμερικανών και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Μερικοί άνθρωποι το ξεπερνούν, ενώ άλλοι βιώνουν τα συμπτώματα κατά διαστήματα σε όλη τους τη ζωή. Αν και δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για το έκζεμα, η κατάλληλη αντιμετώπιση ελέγχει γενικά την ασθένεια στην πλειοψηφία των πασχόντων.

Αιτίες:

Αν και η ακριβής αιτία που προκαλεί το έκζεμα είναι άγνωστη, παρόλα αυτά συνδέεται με μια υπερδραστήρια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Άτομα με ιστορικό άλλων αλλεργιών ή άσθματος είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από έκζεμα.

Θεραπεία:

Η θεραπεία αντιμετώπισης του εκζέματος αποσκοπεί στην ανακούφιση και την αποτροπή κνησμού, που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Επειδή το ξηρό δέρμα συχνά προκαλέι κνησμό, συνιστάται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα είναι υγρό.

Άλλες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν :

Φάρμακα:

Για τις περιπτώσεις με ήπιο έκζεμα συνήθως συνταγογραφούνται κρέμες και αλοιφές, όπως τα κορτικοστεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής. Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή για χρήση από του στόματος. Όταν η πληγείσα περιοχή υποστεί μόλυνση, τότε μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών για να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Τα αντιισταμινικά (φάρμακα κατά της φαγούρας), επίσης μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της φαγούρας, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης.

Φωτοθεραπεία:

Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η ακτινοβολία UV είναι γνωστό ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Ωστόσο, αυτή η μορφή θεραπείας διέπεται από κινδύνους δεδομένου ότι εκθέτει τον ασθενή στη πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου του δέρματος από την πρόσληψη υπεριώδους ακτινοβολίας

Μασαζοθεραπεία:

Το μασάζ μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπευτικό σε ασθενείς που πάσχουν από έκζεμα. Αυξάνει την κυκλοφορία στους ιστούς, επιτρέποντας έτσι στις αλλοιώσεις και τις ρωγμές του δέρματος να επουλωθούν γρηγορότερα. Τα μασάζ με θερμές πέτρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην θεραπεία του εκζέματος, καθώς οι πέτρες μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Πρόληψη:

Αν και το ίδιο το έκζεμα δεν μπορεί να προληφθεί, τα ξεσπάσματα του εκζέματος όμως μπορούν να αποφευχθούν ή να ελαττωθεί η σοβαρότητά τους ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες. Οι ασθενείς καλό είναι να τηρούν τα εξής: συχνή ενυδάτωση του δέρματος, μείωση του στρες, αποφυγή εφίδρωσης, υπερφαγίας, σκληρών σαπουνιών, ρουχισμού που προκαλεί φαγούρα, ξαφνικών αλλαγών στη θερμοκρασία και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η γύρη ή η σκόνη.